Δραστηριότητες Σχολείου

Απόσπασμα Πρακτικού

2ου Γυμνασίου Σάμου

6 Μαρτίου 2018

Πράξη 28η

Στη Σάμο σήμερα 06 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:00 μ.μ., στο γραφείο της Διεύθυνσης του 2ου Γυμνασίου Σάμου, συνήλθε, η επιτροπή, σύμφωνα με την 25η Πράξη/16-02-2018 του παρόντος βιβλίου, για την επιλογή του ταξιδιωτικού γραφείου που θα αναλάβει την εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Γ’ τάξης στο Ναύπλιο από 19 έως 23 Απριλίου 2018.

Κατατέθηκαν τρείς (03) προσφορές:

  1. Travel and Tourism Προορισμός (Καρλόβασι, Σάμος)
  2. Rika Travel (Αθήνα)
  3. Samos Island Tours (Σάμος).

Οι προσφορές αποσφραγίστηκαν. Και οι τρείς αφορούσαν την ίδια χρονική περίοδο, τα πρακτορεία διέθεταν σήμα εν ισχύ, και κάλυπταν την ασφάλεια των μαθητών και τις μετακινήσεις τους με λεωφορείο, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο πρόγραμμα.

Κατόπιν συζητήσεως επιλέχθηκε το πρακτορείο Travel & Tourism Προορισμός του Καρλοβασίου Σάμου, γιατί η προσφορά ήταν οικονομικότερη δηλ. 207 ευρώ/ανά μαθητή, έναντι των άλλων επιλογών 230 ευρώ/ ανά μαθητή του Rika Travel και 226 ευρώ /ανά μαθητή του Samos Island Tours.

Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε η πράξη και υπογράφεται από τα μέλη της επιτροπής.

Έπονται υπογραφές

Η Διευθύντρια: Π. Χατζηιωαννίδου

Οι εκπαιδευτικοί: 1. Ξύδη Μαρία 2. Χασιώτη Αγγελική

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: Παπαγεωργίου Ουρανία

Οι μαθητές:

1. Τζιβεριώτης Δημήτριος

2.Παπαθεοφάνους Θεμιστοκλής

3.Γεροντή Αλεξάνδρα.

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου είναι ανάμεσα στα 25 Γυμνάσια της επικράτειας που επιλέχθηκαν για συμμετοχή στην eTwinning δράση για το STEM.

Ο σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη συναρπαστική εκμάθηση της Φυσικής, της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών και της Μηχανικής (STEM), πρακτικά χωρίς θεωρίες και περιττή ορολογία, και  μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων εφευρετικότητας , αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων και επίδειξης ομαδικού πνεύματος. Το έργο υλοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning.

Το Σχολείο μας ήδη έλαβε σχετικό εξοπλισμό και προχώρησε στη δέσμευση του έργου, δηλαδή την εγγραφή ενός Ευρωπαϊκού Έργου eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας. Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν τη δράση είναι η κα Παπαδοπούλου Μερόπη (Φυσικός) και ο κ Μπαρέκος Βασίλης (Πληροφορικός).

Ο εξοπλισμός που μας παραχωρήθηκε είναι το πακέτο Gigo S4A Programming Bricks που δίνει στους μικρούς δημιουργούς τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ρομποτικά μοντέλα μηχανών της καθημερινότητας, καθώς και εξειδικευμένων μηχανών που αξιοποιούνται σε πραγματικές επιστημονικές έρευνες. Αξιοποιεί αισθητήρες φωτός, υπερύθρων, σερβομοτέρ περιστροφής 360° & και 180° καθώς και ένα κουτί ελέγχου συμβατό με Arduino Leonardo το οποίο συνδέεται με τον Η/Υ. Τα δομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής μιας πληθώρας μοντέλων όπως ρομποτικά οχήματα 2 τροχών και άλλες κατασκευές που περιγράφονται στον εκπαιδευτικό οδηγό. Το γραφικό προγραμματιστικό περιβάλλον είναι συμβατό με το S4A (Scratch for Adruino) που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από παιδιά νεαρής ηλικίας.

gigo s4a

gigo s4a in gigo s4a inside

sample

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης.
Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχόντων Eυρωπαϊκών χωρών, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης.

Ευχαριστούμε θερμά τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas

για την ανταπόκρισή του σε σχετικό μας αίτημα για χορήγηση εξοπλισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO Mindstorms Education EV3.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την δωρεά του αυτή, η οποία περιλαμβάνει την παροχή κιτ εξοπλισμού σε πλέον των 100 δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών μέσα από δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης. Μέχρι στιγμής, από τα σεμινάρια του WRO Hellas έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 2000 εκπαιδευτικοί. Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών αποτελεί μία διαρκή διαδικασία, η οποία συμπληρώνεται με τον εφοδιασμό τους με πρωτότυπο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 ο WRO Hellas κλείνει 10 χρόνια από την αρχή της λειτουργίας του με ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην προώθηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Ελληνικά Σχολεία.

Η δωρεά του κιτ αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς διότι εξοπλίζει περαιτέρω την Ομάδα Ρομποτικής του Σχολείου μας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να ασχοληθεί με περισσότερα projects και δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν περισσότεροι μαθητές μας. Επιπλέον, το πακέτο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης διδασκαλίας της εκπαιδευτικής ρομποτικής στους μαθητές μας.

lego mindstorms education ev3

wrohellas10 niarhos 1

Εμείς από την πλευρά μας:

Εργαζόμαστε και σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό, όπως κάναμε και πέρσι.

kataskeyh

Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές που συμμετέχουν δένονται με δυνατές φιλίες και έντονες εμπειρίες, οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουν άπειρες ώρες για την κατάρτιση των ίδιων αλλά και για τις προπονήσεις των μαθητών τους και όλα αυτά πάντα σε εθελοντική βάση.

Βλέπουμε με αυτό τον τρόπο ότι η μάθηση μπορεί να γίνει συναρπαστική, ειδικά όταν είναι συμμετοχική, χειροπιαστή και ομαδική.

24852331 10213072871913109 4794940573168215999 n

Προσπαθούμε και ξαναπροσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Στους διαγωνισμούς, ως συμμετέχοντες, συναγωνιζόμαστε πρώτα με τον εαυτό μας και αυτοαξιολογούμαστε, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.

Η φετινή διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Οι συμμετέχοντες και φέτος θα διαγωνισθούν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Για την κατηγορία του Γυμνασίου η κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 3 μαθητές.

1

Η παρακάτω φωτογραφία είναι στιγμιότυπο της ομάδας μας Samians από τον περσινό Διαγωνισμό του 2017 "Η Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

samians2017

 

 

 

 

eyxes2017

Ακολουθούν ευχές μαθητών μας, μέσα από τις δημιουργίες τους...

Ενεργοποιήστε το Flash ενεργό περιεχόμενο στον φυλλομετρητή σας για να δείτε τις Scratch δημιουργίες και μετά Κλικ στην πράσινη σημαία. Συνήθως τα παιχνίδια παίζονται με το ποντίκι ή με τα Βελάκια του πληκτρολογίου.

ακολουθούν κάποιες ζωγραφιές μαθητών μας της Α' Τάξης

iakov

wriwn

astip

stelios

reza

tsoupi

anna

card

dimitris

eleytheriaman giwrgos katerina kyriakh manolis manolisk maria paint paraskeyh rebekka sotiris stefania stefanostree vaggelhs vassia

Page 1 of 5