Κατασκευή μίνι υποβρυχίου Hydrobot

Πρόγραμμα: «Κατασκευή απλού υποβρυχίου οχήματος για την εξερεύνηση του υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής μας»

Εφέτος 2017-2018, ολοκληρώθηκε η Ηydrobot κατασκευή μας, με την προσθήκη του συστήματος αισθητήρων hydrobot sensor v2 από ομάδα εργασίας μαθητών του Σχολείου μας, ώστε αυτό να μπορεί να καταγράφει μετρήσεις πίεσης βάθους, φωτεινότητας, θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο και έγινε και προσθήκη υποβρύχιας κάμερα. Διαβάστε το νέο άρθρο εδώ.

Τη Σχολική Χρονιά 2016-2017, ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μπαρέκος Βασίλης με πρότασή του προς το Ίδρυμα Ευγενίδου, έλαβε έγκριση για το πρόγραμμα Hydrobot (πληροφορίες www.hydrobots.gr).

Πρόκειται για την κατασκευή από απλά υλικά ενός απλού, τηλεκατευθυνόμενου, υποβρύχιου οχήματος (ROV ? Remotely Operated Vehicle). Το πακέτο των υλικών αποστέλλεται χωρίς κόστος από το Ίδρυμα Ευγενίδου. Περιλαμβάνει πλαστικούς σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικρούς ηλεκτρικούς κινητήρες, διακόπτες, μπαταρία κλπ. που οι μαθητές συνδυάζουν και προχωρούν στη κατασκευή με την βοήθεια απλών οδηγιών. Σε δεύτερη φάση, με επόμενη αίτηση, αποστέλεται και πακέτο αισθητήρων βασισμένο στον μικροελεγκτή Arduino, και οι μαθητές μπορούν να τους προγραμματίσουν με απώτερο σκοπό το υποβρύχιο να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Δείτε βίντεο από την Πορεία Κατασκευής του Hydrobot και την 1η Δοκιμή Πλεύσης σε βαρέλι

Δείτε βίντεο από την 1η μας Δοκιμή στη Θάλασσα - (στον Κόλπο Βαθέος Σάμου, αλιευτικό καταφύγιο) στις 19/12/2016.

Διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σάμου κατασκευάζουν το Hydrobot -
https://edu.ellak.gr/2016/12/27/mathites-tou-2ou-gimnasiou-samou-kataskevazoun-to-hydrobot/
που δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016 στο edu.ellak.gr - Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση.

 

Το πρόγραμμα Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2012 από το Ίδρυμα Ευγενίδου και μέχρι σήμερα έχουν συμμετέχει περισσότερα από 300 σχολεία. Η ιδέα του Hydrobot βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003 (http://seaperch.mit.edu/).

Οι συναντήσεις της ομάδας, για την πρώτη φάση κατασκευής του Υδρομποτ (η οποία ολοκληρώθηκε) πραγματοποιήθηκαν εκτός ωρών Σχολείου, απογευματινές ώρες (ένα 2ωρο την εβδομάδα) στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Σάμου.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τη διαδικασία συναρμολόγησης από οδηγίες, έμαθαν τρόπους στεγανοποίησης, τους απασχόλησε η πρόωση οχήματος και χρησιμοποίησαν διακόπτες και ηλεκτρικά κυκλώματα. Έγινε χρήση διαφόρων εργαλείων όπως πχ ηλεκτρικό δράπανο, σιδεροπρίονο, συγκόλληση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με κολλητήρι κα. Η κατασκευή του Hydrobot αναβαθμίστηκε με την προσθήκη υποβρύχιου φωτισμού και σύντομα αναμένεται και η προσθήκη αδιάβροχης κάμερας για ζωντανή λήψη βιντεο κατά τις καταδύσεις μας!

Η κατασκευή αναμένεται να συνεχιστεί με την προσθήκη του ειδικού συστήματος αισθητήρων HydroSensor (για μετρήσεις βάθους, θερμοκρασίας, φωτεινότητας). Επειδή αυτό βασίζεται στον μικροελεγκτή Arduino, αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, το Σχολείο μας να αποκτήσει εξοπλισμό για Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους ακόμη και εκτός προγράμματος Hydrobot.

Γενικός σκοπός του προγράμματος Hydrobot είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα να πειραματιστούν με βασικές επιστημονικές αρχές, να γνωρίσουν τεχνολογικές εφαρμογές, να εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση των εργαλείων και τις τεχνικές διαδικασίες. Να εξερευνήσουν θέματα που άπτονται της ναυπηγικής, της θαλάσσιας μηχανικής, της θαλάσσιας περιβαλλοντικής μελέτης και να αποκτήσουν ικανότητες σχετικά με τη μηχανολογία, την ηλεκτρονική, τον προγραμματισμό μικροελεγκτών και τις εφαρμογές της Πληροφορικής και της Ρομποτικής. Οι μαθητές συνεργάζονται μεταξύ τους και με τον καθηγητή, βελτιώνουν τις οργανωτικές τους ικανότητες ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κατασκευής, μαθαίνουν να σκέφτονται και να βρίσκουν πρακτικές λύσεις και συμμετέχουν σε συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο "Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας" για συζήτηση με ερευνητές και για να γίνει γνωριμία με εξοπλισμό θαλάσσιας έρευνας, επαγγελματικό εξοπλισμό ROV, Αυτόνομα οχήματα επιστημονικών ερευνών, συσκευές δειγματοληψίας ύδατος, υποβρύχιες συσκευές μετρήσεων, ρομποτικό σύστημα κάμερας, υδρόφωνα και εργαστηριακό εξοπλισμό και τεχνικών αναλύσεων ποιότητας νερού.

Το Πρόγραμμα εντάχθηκε και στις Σχολικές Δραστηριότητες, στη θεματολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Συγχαρητήρια στην Ομάδα Hydrobots του Σχολείου μας και γενικά σε όλους τους μαθητές που βοήθησαν και συμμετείχαν ενεργά μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρει δωρεάν 100 πακέτα Hydrobot σε αντίστοιχο αριθμό σχολείων. Το ευχαριστούμε θερμά!!!


© 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ