Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου στην 2η Φάση διαγωνισμού Astro Pi

Astro Pi Logo WEB

ΝΕΟ: Παρουσίαση της Εργασίας στα πλαίσια του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

*** κλικ εδώ ***

 

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την Δεύτερη Φάση διαγωνισμού Astro Pi.

H European Space Agency, ανακοίνωσε πριν από μέρες, τις 350 ομάδες από 15 χώρες της Ευρώπης που θα συμμετέχουν στην Δεύτερη φάση του πρώτου ευρωπαϊκoύ διαγωνισμού Astro Pi , όπου οι νικητές θα δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ανάμεσα στις ομάδες που επιλέχθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είναι και το 2ο Γυμνάσιο Σάμου αφού η πειραματική πρόταση που υποβλήθηκε αξιολογήθηκε θετικά!

Το επίσημο site του προγράμματος είναι https://astro-pi.org/

Οι ομάδες, έχουν ήδη λάβει ένα Kit Astro Pi στο σχολείο τους, για να αρχίσει η εξοικείωση με το Astro Pi και τους αισθητήρες του και θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, να υποβάλουν τις λύσεις τους. Μέχρι και πέντε ομάδες από κάθε χώρα θα επιλεγούν για τη Φάση 3: όπου ο κώδικας τους θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό και θα τρέξει στην αποστολή Astro Pi την Άνοιξη του 2017.

Το Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της ESA.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός Astro Pi, θέλει οι μαθητές να σχεδιάσουν ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να τρέξει με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi, και να γράψουν τον κώδικα του Astro Pi για να εκτελέσει αυτό το πείραμα πάνω στον ISS.

TimPeake

Στη φωτογραφία ο Βρετανός ESA αστροναύτης Tim Peake επιδεικνύει την μονάδα Astro Pi που βρίσκεται πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και "τρέχει" τα σχολικά πειράματα των μαθητών.

Υπάρχουν δύο πολύ ιδιαίτερα boards Astro Pi. Τα ονόματά τους είναι Ed και Izzy, έχουν πιστοποιηθεί για διαστημικές πτήσεις και βρίσκονται ήδη στον ISS για να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές. Το Astro Pi έρχονται με μια σειρά από αισθητήρες και συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτελέσουν επιστημονικά πειράματα. Αυτό το σύνολο των αισθητήρων ονομάζεται «Sense HAT». Με το Sense HAT μπορείτε να δείτε τις κινήσεις, να κάνετε μέτρηση της υγρασίας, θερμοκρασίας και της πίεσης, και να ανιχνεύσετε την ακτινοβολία. Τα boards Ed και Izzy είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα joystick και κουμπιά ακριβώς όπως μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών!

Η Δράση είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εισαγωγή των μαθητών στο μικροελεγκτή Raspberry Pi και στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python. Οι συναντήσεις μας θα πραγματοποιούνται εκτός ωρών Σχολείου, τις Κυριακές ώρα 11:00 με 13:00 (είσοδος από την πλαϊνή μικρή πόρτα) στο Εργαστήριο Πληροφορικής.

Μια γεύση από τις δυνατότητες του Sense Hat στο βίντεο που ακολουθεί με τις "Χριστουγεννιάτικες Ευχές"!!!

 

Η ESA?s Education Team μας εύχεται "Good luck!" στις προσπάθειές μας!

ESA Education
Keplerlaan 1, PO Box 299, Noordwijk, 2200 AG, Netherlands


Πρόσφατα άρθρα

© 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ