Περιβαντολογικές

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ανατολικής Σάμου αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι.

Ομιλητές ήταν οι Δρ. Ν. Καλλιγέρης, κύριος ερευνητής και επιχειρησιακός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δρ Βαγγέλης Βουκουβάλας, ανεξάρτητος ερευνητής  και ο κ. Βασίλης Σκαναβής, Διαχειριστή Κρίσεων.

Η παρουσίαση βοήθησε τους μαθητές να αντιληφθούν τα συγκεκριμένα φαινόμενα και τις επιτώσεις τους, καθώς και να αποκτήσουν κουλτούρα διαχείρισης και ετοιμότητας.

Για όσους μαθητές δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν, μπορούν να μελετήσουν τις σχετικές διαφάνειες εδώ:

Παρουσίαση "Σεισμοί και Τσουνάμι"

Παρουσίαση "Ο πρόσφατος σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι στη Σάμο"

collage1

Ο Rousseau, ο κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νομούς της φύσης, θεωρούσε ύψιστη την πρόσφορα της στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και υποστήριζε ότι «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της». Και τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχτούν από το βιβλίο αυτό. 


Τα παιδιά μας είναι παιδιά της εποχής τους και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα ψυχικά αν ανακαλύψουν τη φύση και αν τη βιώσουν με τρόπο άμεσο, απολαυστικό και διασκεδαστικό και μαζί τους και εμείς.

collage2


Στηριζόμενοι σε αυτή τη συλλογιστική οργανώσαμε με το σχολείο μας (2ο Γυμνάσιο Σάμου) τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας:


- Περίπατο στην περιοχή σιδερένιο γεφύρι και δεντροφύτευση μαύρης πεύκης (Α΄ και Β΄ τάξη) και πεζοπορία στο άλσος της περιοχής Μαλαγαρίου (Γ΄ τάξη) με την καθοδήγηση ομάδας δασολόγων του Δασαρχείου Σάμου.

Μάθαμε για τη χλωρίδα του τόπου μας, αλλά και για τη σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ φυτών-ζώων ?ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Για την ανάγκη διατήρησης σχέσης ισορροπίας.

Μιλήσαμε για τις πυρκαγιές, τον βασικότερο λόγο καταστροφής των δασών μας και την αξία της αναδάσωσης.

 collage3

- Πεζοπορία στο Άνω Βαθύ με την Α΄ τάξη, από όπου με την καθοδήγηση του Giorgos Mattheou περπατήσαμε σε ένα εντυπωσιακό καλντερίμι που κατηφορίζει τη ρεματιά?φτάσαμε στη κοίτη του ρέματος, μπροστά στο πολύ όμορφο ξωκλήσι του Άγιου Ιωάννη του θερμαστή και συνεχίσαμε την πεζοπορία μας μέσα σε ένα κατάφυτο μονοπάτι, κάτω από θεόρατα πεύκα και πλατάνια που σκεπάζουν την κοίτη του ρέματος.

Επαναπροσδιορίσαμε τη σχέση μας με τη φύση, μάθαμε μέσα από παιχνίδια για τη χλωρίδα του τόπου μας.


Περάσαμε όμορφα, παίξαμε,γελάσαμε,χαλαρώσαμε, ξεφύγαμε από τη ρουτίνα, γεμίσαμε τις μπαταρίες μας....

 collage4

-photo credits MariaNiki και Απόστολοςhttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/2764.png");">??https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5f/1/16/1f31e.png");">?https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6b/1/16/1f333.png");">?

Πρόσφατα άρθρα

© 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ