Κατάκτηση 2ης θέσης στο Διαγωνισμό Ρομποτικής Πράγας 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ROBOTIC DAY 2017

prague1

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό AegeanRobotics Competition 2017 που έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου 2017 στο Καρλόβασι Σάμου, αφού έλαβαν αεροπορικά εισιτήρια χορηγίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Aegean Airlines, συμμετείχαν στον 14ο διαγωνισμό ρομποτικής Robotic Day που πραγματοποιήθηκε 24 με 25 Ιουνίου στην Πράγα Τσεχίας.

Οι 3 ομάδες της κοινής αποστολής διαγωνίστηκαν στα ακόλουθα αγωνίσματα:

  • 2ο Γυμνάσιο Σάμου στο Αγώνισμα Line Follower
    ρομποτ #131: Samianator (kit: LegoEV3)
  • Χατζηευστρατίου Εμμανουήλ φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αγώνισμα Mini Sumo
    ρομποτ #133: RoboSumo
  • "Μαυρογένειο" ΕΠΑΛ Σάμου στο Διαγωνισμό Free Style
    Ρομποτ #132: SOLAR TRACKER (kit: Lego EV3)

prague2

Στον διαγωνισμό της Πράγας, παρευρέθηκε και μας τίμησε με την παρουσία του εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας της Τσεχίας ο κύριος Παύλος Ολζιέρσκυ Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ο οποίος και φωτογραφήθηκε με τις ομάδες μας.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι ομάδες εκτός από τις ρομποτικές κατασκευές τους, δημιούργησαν αφίσα παρουσίασης της ομάδας και της κατασκευής, αλλά και τεχνική αναφορά. Αυτά είναι διαθέσιμα στη λίστα των διαγωνιζόμενων ρομποτ (http://roboticday.org/2017/robot-list/)

Our Poster and Technical Report (in English)

prague7

prague5

prague6

Λόγω περιορισμού στον αριθμό των εισιτηρίων της χορηγίας, επιλέχθηκαν κάποιοι από τους μαθητές των Σχολείων για να εκπροσωπήσουν τις 2 ομάδες και όχι οι πλήρεις αρχικές ομάδες.

Την ομάδα ?Samians? του 2ου Γυμνασίου Σάμου με το ρομποτ Samianator στελέχωναν οι μαθητές Βογιατζής Δημήτριος, Βασιλειάς Παναγιώτης, Κώνστα Ελένη και Παπαθεοφάνους Θεμιστοκλής με τον εκπαιδευτικό Μπαρέκο Βασίλειο. Στην υποκατηγορία του αγωνίσματος Line Follow με kit Lego συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες από Τσεχία και Σλοβακία. Η ομάδα μας βελτίωσε την ρομποτική της κατασκευή που είχε παρουσιάσει στο Καρλόβασι, κάνοντας αλλαγές τόσο στο σχεδιασμό πχ μεγαλύτερες ρόδες, όσο και στο προγραμματιστικό κομμάτι πχ επιλέγοντας έναν πιο σύνθετο αλγόριθμο διόρθωσης σφάλματος κατά την ακολουθία της μαύρης γραμμής. Σκοπός του συγκεκριμένου αγωνίσματος είναι το ρομποτ να ακολουθήσει όσο ταχύτερα γίνεται μια μαύρη γραμμή πάχους 1,5 εκ η οποία έχει πολλές κλειστές στροφές και σε κάποια της σημεία μπορεί να διακόπτεται εντελώς και πρέπει να γίνεται αναζήτηση αυτής. Επιπλέον η μαύρη γραμμή σε κάποια σημεία μπορεί να χωρίζεται με διχάλα σε 2 διαδρομές και πρέπει να γίνεται επιλογή μονοπατιού, καθώς επίσης να έχουν τοποθετηθεί εμπόδια επάνω της και τότε το ρομποτ οφείλει να τα παρακάμψει αποφεύγοντας να συγκρουστεί. Τις 2 ημέρες του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν αρκετά διαφορετικές πίστες και η ομάδα έκανε αλλαγές επι τόπου στον προγραμματισμό ώστε να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Υπήρξαν 4 προκριματικοί γύροι (πίστες) που σταδιακά δυσκόλευαν πχ με την προσθήκη εμποδίων και τα ρομποτ είχαν στη διάθεσή τους κάποιες προσπάθειες να τους περάσουν αλλιώς αποκλείονταν.

Αναλυτικά η κατάταξή μας σε κάθε προκριματικό γύρο ήταν 1ο γύρος: 7η θέση, 2ο γύρος: 2η θέση, 3ο γύρος: 1η θέση, 4ο γύρος: 1η θέση.

pragueR1 pragueR3 pragueR4

Στους τελικούς προκρίθηκε το δικό μας ρομπότ και άλλα 3 ρομποτ με τους καλύτερους χρόνους στον τελευταίο προκριματικό γύρο. Εδώ μας δόθηκε μόνο ένας δοκιμαστικός γύρος και μετά διαγωνιζόσουν μόνο μία φορά με νοκ ουτ διαδικασία. Δεν τα καταφέραμε σε αυτή τη νοκ ουτ διαδικασία, ενώ παρατηρήθηκε και αστοχία ενός αισθητήρα στο ρομποτ μας ο οποίος ξαφνικά έσβησε. Από τα 4 ρομποτ μόνο ένα κατάφερε να ολοκληρώσει την πίστα του τελικού και αυτό όχι ιδιαίτερα γρήγορα. Έτσι τα υπόλοιπα ρομποτ, μαζί και το δικό μας, αν και γενικά γρηγορότερα, κατατάχθηκαν στη 2η θέση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές οι οποίοι πραγματοποίησαν πολλές ώρες συναντήσεων εκτός σχολείου για την προετοιμασία τους, συμμετείχαν εφέτος επιπλέον και στον Τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Γυμνασίου "Η Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου" του WROHellas στην Αθήνα και το αποτέλεσμα αυτό είναι ομαδική δουλειά μιας χρονιάς.

pragueRF


Η ομάδα του Χατζηευστρατίου Εμμανουήλ, φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαγωνίστηκε στο Αγώνισμα Mini Sumo με το ρομποτ RoboSumo. Η κατασκευή του ρομπότ είχε ξεκινήσει στα πλαίσια του μαθήματος «Ρομποτικός Έλεγχος» του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Αφού κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό AegeanRobotics Competition 2017 έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις στην κατασκευή του αλλά και στον κώδικα του ρομπότ. Έτσι προστέθηκαν επιπλέον αισθητήρες για την καλύτερη ανίχνευση της θέσης του στο χώρο αλλά και του αντιπάλου του και πραγματοποιήθηκε ελάφρυνση της όλης κατασκευής ώστε να είναι και πάλι μέσα στα επιτρεπτά όρια του διαγωνισμού (0.5 kg). Με την προσθήκη αυτή έπρεπε να αλλάξει και ο κώδικας ριζικά για να αξιοποιούνται τα νέα εξαρτήματά του στο έπακρο. Ο σκοπός του αγωνίσματος mini sumo είναι, χρησιμοποιώντας μόνο τους αισθητήρες που φέρουν τα ρομπότ, να ανιχνεύουν τον αντίπαλό τους αλλά και την θέση τους πάνω στην μαύρη στρογγυλή πίστα και να καταφέρουν να τον βγάλουν εκτός του λευκού περιγράμματός της. Οι συνθήκες του αγώνα αλλάζουν τελείως ανάλογα με τον αντίπαλο που καλείται το ρομπότ να αντιμετωπίσει κάθε φορά λόγω της διαφορετικής του κατασκευής, ταχύτητας των μοτέρ του και αριθμό και τύπο αισθητήρων που φέρει. Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού χωριστήκαμε σε δύο ομίλους League A και League B ανάλογα με τους πόντους που καταφέραμε να συλλέξουμε μετά από πολλούς αγώνες μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων. Ο RoboSumo εντάχτηκε στον όμιλο League B όπου την δεύτερη μέρα του διαγωνισμού κατέλαβε την 2η θέση μετά από ένα μεγάλο πλήθος αγώνων με αρκετούς αντιπάλους.

prague9

Η ομάδα του «Μαυρογένειου» ΕΠΑΛ Σάμου συμμετείχε στην κατηγορία free style με το όνομα Solar Tracker και το ομώνυμο ρομπότ την στελέχωσαν οι μαθητές Κάιλας Κωνσταντίνος, Κλειδωνιάρη Αργυρώ, και Μαυρή Ελένη Άννα με τον εκπαιδευτικό Νικολάκη Γεώργιο. Στην κατηγορία αυτή συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες και δεν υπήρχε συγκεκριμένη θεματολογία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ρομπότ εμπνευσμένα από την ταινία Star Wars καθώς και ρομπότ με στόχο την διευκόλυνση επικοινωνίας ατόμων με προβλήματα ακοής. Η ομάδα Solar Tracker παρουσίασε ρομποτική κατασκευή η οποία έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την παραγωγή ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες στρέφοντας τους αυτόματα προς την κατεύθυνση του ήλιου. Το ρομπότ αρχικά αναγνωρίζει την κατεύθυνση από την οποία προέχεται εντονότερος φωτισμός, χρησιμοποιώντας ένα αισθητήρα φωτεινότητας, και στη συνέχεια στρέφει ένα ηλιακό συλλέκτη προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να βελτιστοποιήσει την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Στην κατηγορία αυτή δεν ανακοινώθηκε κατάταξη των ομάδων.

prague11

Στο διαγωνισμό υπήρξε ακόμα μια Ελληνική συμμετοχή από τους RoboSpecialists, τους οποίους γνωρίσαμε εκεί, και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Ρομποτικής Μαθηματικών ? Φυσικής και Τεχνολογίας από την Ξάνθη με ρομποτικές διακρίσεις. Στην Πράγα διαγωνίστηκαν με 2 τους ομάδες στο αγώνισμα Bear Rescue Beginner Lego Kit όπου κατέλαβαν την 4η και 6η θέση.

prague14 prague15

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο κεντρικό Prague Congress Centre. Λόγω μη ύπαρξης αεροπορικών εισιτηρίων επιστροφής, η παραμονή εκτός έδρας της αποστολής ήταν διάρκειας 6 ημερών, από 23/6/17 έως 28/6/17. Κατά τη διαμονή μας στην Πράγα επισκεφτήκαμε τα κυριότερα αξιοθέατα και μνημεία της πόλης. Η διαμονή των ομάδων έγινε σε φοιτητική εστία του Charles University με χαμηλό κόστος το οποίο το επιβαρύνθηκαν τα μέλη των ομάδων. Τα έξοδα διατροφής και μετακινήσεων στην πόλη επίσης τα επιβαρύνθηκαν τα μέλη των ομάδων.

prague16 prague17

Όλες οι ομάδες πήγαν εξαιρετικά για 1η εμφάνιση στο Διαγωνισμό αυτό που διεξάγεται εδώ και 14 χρόνια! Συνολικά αποκομίσαμε πολλές εμπειρίες, γνώσεις και διακρίσεις από αυτή την αποστολή και ελπίζουμε του χρόνου να μπορέσουμε να εξοπλιστούμε με περισσότερο ρομποτικό υλικό ώστε να ξανασυμμετάσχουμε γιατί όχι με περισσότερες ομάδες και σε άλλα αγωνίσματα! Αξίζουν συγχαρητήρια στους διαγωνιζόμενους, στους διοργανωτές και σε όσους μας στήριξαν όπως τους γονείς των μαθητών, συναδέλφους, χορηγούς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που διοργάνωσε πρώτα εδώ τον τοπικό διαγωνισμό και έτσι μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε.

 

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα του Διαγωνισμού

 

 

Το ρομποτ μας σε δράση

LEGO EV3 Line Follower "Samianator" Team: Samians. It follows the black line that has several curved turns and may split and re-join. It uses the 2 LEGO Large motors in reversed position with big LEGO wheels. The robot can also cope with track obstacles like objects laid on the track or line cut-offs. For the line following we use 3 EV3 Color Sensors that measure reflected light intensity in a PID controller. To avoid obstacles a single EV3 Ultrasonic Sensor is used. Competitions: winner Aegean Robotics 2017, 2nd pos Prague Robotic Day 2017.

 

 

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό σταθμό Αρμονία για την εμπειρία της πρόσφατης ρομποτικής αποστολής στο διαγωνισμό Robotic Day 2017 της Πράγας. Δημοσιογράφος κ. Μάνος Στεφανάκης