Με επιτυχία το Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σάμο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 έως 20:00 στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ της Σάμου, το οποίο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

semrobo18 2

Πρόσκληση είχε σταλεί σε όλα τα Σχολεία του Νομού Σάμου δια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σάμου και των Δ/νσεων Εκπ/σης, ενώ είχε δημιουργηθεί και σχετική εκδήλωση στο Facebook.

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης αναδείχτηκε η σπουδαιότητα της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM και τα οφέλη των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Διοργανωτές και ομιλητές ήταν ο κ. Παναγιώτου Αντώνης - Δάσκαλος Δ.Σ. Παλαιοκάστρου, ο κ. Μπαρέκος Βασίλης - Πληροφορικός του 2ου Γυμνασίου Σάμου, ο κ. Τάτσης Βασίλης - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος ΚΕΣΥΠ και ο κ. Χατζής Δημήτρης ? Μηχανολόγος Μηχανικός Δ/ντης του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου.

Οι ομιλητές έχοντας εμπειρία από συμμετοχή σε πλήθος διαγωνισμών και διοργανώσεων εκπαιδευτικής ρομποτικής παρουσίασαν τους φετινούς σχετικούς διαγωνισμούς και τις διάφορες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται.

Ο κ. Παναγιώτου Αντώνης παρουσίασε αναλυτικά τους φετινούς διαγωνισμούς του WRO Hellas για τις βαθμίδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Λυκείου. Εξήγησε τον τρόπο προγραμματισμού του υλικού LEGO WeDo μέσα από το περιβάλλον του Scratch και έγινε σχετική επίδειξη. Επίσης αναφέρθηκε στις απαιτήσεις και στον τρόπο εργασίας σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Τέλος παρουσίασε το υλικό BeeBot (?έξυπνη μέλισσα?), ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου για χρήση από παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και Α' & Β' Δημοτικού.

semrobo18 1

Ο κ. Μπαρέκος Βασίλης (πρεσβευτής του WRO Hellas για τη Σάμο), αναφέρθηκε στο υλικό LEGO EV3 και παρουσίασε τις δυνατότητές του και πως προγραμματίζεται μέσα από παραδείγματα. Έτσι «Άναψαν οι φρυκτωρίες και στη Σάμο» στα πλαίσια της Πανελλαδικής αυτής Δράσης και έγινε παρουσίαση του προγραμματισμού για την πίστα Πρωτέας της φετινής κατηγορίας αρχαρίων Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές και προπονητές που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαγωνισμούς του #WROHellas. Επιπλέον έγινε επίδειξη από κατασκευές με Arduino που έφτιαξαν μαθητές του Γυμνασίου.

seminario2018

Ο κ. Χατζής Δημήτρης, διοργανωτής του Πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής AegeanRobotics Competition του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε τον φετινό 3ο διαγωνισμό του θεσμού αναλυτικά ανά κατηγορία. Πρόκειται για έναν Πανελλήνιο διαγωνισμό που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής εκτός από φυσική παρουσία και από απόσταση.

semrobo18 3

Ο κ. Τάτσης Βασίλης μίλησε για τη δημοφιλή πλακέτα Arduino που χρησιμοποιείται στην εκπαιδευτική ρομποτική και για τον τρόπο προγραμματισμού της μέσα από σχετικά παραδείγματα. Επίσης αναφέρθηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών ο οποίος για πρώτη χρονιά εφέτος λαμβάνει χώρα με μέριμνα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και πλήθους Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Προγραμματισμένη παρέμβαση στο σεμινάριο υπήρξε μέσω Skype και από τον κ. Συρρή Ιωάννη - Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου και πρεσβευτή WRO Hellas για τη Χίο, ο οποίος μίλησε για το υλικό LEGO WeDo και τον τρόπο διασύνδεσης με το περιβάλλον προγραμματισμού Scratch.

semrobo18 4

Πέρα από τις παρουσιάσεις, οι ομιλητές συζήτησαν με το ακροατήριο και απάντησαν σε σχετικές απορίες.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν μαζί με εμάς αυτό τον ενθουσιασμό για την εκπαιδευτική ρομποτική.

 semrobo18 5

 


Πρόσφατα άρθρα

© 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ