Δραστηριότητες Θεματικής Εβδομάδας: Οδική Ασφάλεια

PASXA A OPSH

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά από τη μικρή ηλικία θα πρέπει να μαθαίνουν τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και το ρόλο του Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας (Κ.O.Κ.) για την πρόληψη των ατυχημάτων. Σωστή Κυκλοφοριακή Αγωγή σημαίνει ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση και εφαρμογή των σημάτων, των συμβόλων και των κανόνων του Κ.O.Κ.

Στα πλαίσια της Θεματικής εβδομάδας ενημερωθήκαμε από αστυνομικούς που υπηρετούν στο τμήμα της τροχαίας Σάμου για το πόσο σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ.

kok

Τα ατυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, συνήθως σε άτομα ηλικίας έως 45 ετών. Καθημερινά διαπιστώνεται ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε κάποιο ατύχημα, είτε τροχαίο, είτε αεροπορικό, είτε σιδηροδρομικό, είτε θαλάσσιο.

Η ζώνη ασφαλείας είναι το σπουδαιότερο μέσο για την πρόληψη των ατυχημάτων. Ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να φορά τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός, αλλά και οι συνεπιβάτες στα πίσω καθίσματα.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, στα κράτη όπου εφαρμόζεται η χρήση των ζωνών ασφαλείας τα ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 25%. Σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν και αερόσακο για λόγους ασφαλείας.

1b trox1209

Σύμφωνα με μελέτες, οι αιτίες που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα είναι: η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κούραση των οδηγών, η απροσεξία των πεζών, η παράβαση του Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας (Κ.O.Κ.), οι αφύλακτες διαβάσεις και το κακό οδικό δίκτυο, η κακή σήμανση, η μη χρήση ζώνης, η έλλειψη αερόσακου και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νέων.

Ο Δεκάλογος του καλού οδηγού

1. Φοράει ζώνη ασφαλείας και κράνος.

2. Ελέγχει και προσέχει την ταχύτητα.

3. Δεν καταναλώνει αλκοόλ.

4. Δε συνομιλεί στο κινητό τηλέφωνο.

5. Δεν αποσπά την προσοχή του και δε συζητά με τους συνεπιβάτες του.

6. Προσέχει τους πεζούς.

7. Βάζει τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.

8. Προσέχει τα σήματα και τις οδηγίες των τροχονόμων.

9. Έχει πάντα μαζί του την άδεια οδήγησης.

10. Ελέγχει τακτικά την κατάσταση του αυτοκινήτου.

 

Κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πεζοί για την πρόληψη των ατυχημάτων:

  • Ακολουθούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
  • Βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο.
  • Διασχίζουμε τις διαβάσεις προσεκτικά.
  • Κατά τις βραδινές ώρες φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και έχουμε μαζί μας φακό.

1a trox1209

 

Πηγή: Οικιακή Οικονομία Α΄ Γυμνασίου, site Ελληνικής Αστυνομίας


Πρόσφατα άρθρα

© 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ